Smak życia

Podopieczni hospicjum – mimo ich trudnej sytuacji – nadal potrafią korzystać z uroków życia. Przekonali się o tym w sobotę (30 lipca) wolontariusze Inkubatora Miłosierdzia, którzy zorganizowali spotkanie. Wolontariusze udali się z podopiecznymi warszawskiego hospicjum, mieszczącego się przy ul. Krakowskie Przedmieście 62, do pobliskiej lodziarni Grycana. Dzięki uprzejmości obsługi lokalu udało się wygospodarować dodatkowe miejsce dla pacjentów korzystających z wózków inwalidzkich. Wbrew pozorom największym problemem dla podopiecznych było podjęcie decyzji – lodów było do wyboru, do koloru 🙂 Każdy chciał zasmakować czegoś innego. Jedni gustowali w tradycyjnych, waniliowych i czekoladowych lodach, inni decydowali się na bardziej zwariowane kombinacje – na przykład kiwi i kawy. Na deserach jednak się nie skończyło.

foto

Pogoda dopisała, pacjenci mieli więc również okazję zatrzymać się na chwilę, by posłuchać utworów Chopina na ławeczkach na Starówce. Nie zabrakło też czasu na rozmowę, wymianę poglądów, żarty. Wolontariusze chcieli, by dzięki tej wyprawie chorzy choć na moment zapomnieli o szarej rzeczywistości, cierpieniu i poczuciu osamotnienia. Pomysł spodobał się zarówno uczestnikom Inkubatora Miłosierdzia, jak i podopiecznym hospicjum, dlatego wszyscy z niecierpliwością czekają na kolejne spotkanie.

Zapraszamy do obejrzenia pozostałych zdjęć:

–> Galeria

Dodano: