Gorzkie Żale: Do chrzanu, postne zd(a/e)rzenie kulinarno-artystyczne, 30 marca 2014, Koszyki, Warszawa

Spotkanie wielkopostne wokół stołu było rozmową o skromności, umiarze, oszczędności, ale też o szlachetnych produktach, ich jakości i sile prostoty. Wspólnie zastanawialiśmy się, czym dziś jest wyrzeczenie, jak rozsmakować się w przednówku, co zostało nam z tradycji i jaka jest przyszłość kuchni polskiej. Na stole produkty postne połączą się ze sobą, wejdą w dialog, podobnie jak wystąpienia zaproszonych gości.

Do stołu zasiedli m.in. krytyk kulinarny Piotr Bikont , szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie Artur Moroz, wielka polska pisarka kulinarna Hanna Szymanderska i Stanisław Sojka, muzyk, kompozytor i wokalista. Spotkanie poprowadził Redbad Klijnstra, dyrektor artystyczny Festiwalu Gorzkie Żale oraz Monika Kucia, kuratorka kulinarna, organizatorka przedsięwzięcia.

Za sterami w kuchni stanęła Joanna Jakubiuk, świetna kucharka i znawczyni regionalnych smaków. Bohaterami uczynilismy postne specjały, jak chrzan, żur czy śledź w oleju.